Střípky ze záchranářského cvičení RESCUE MARATHON 2014 (aktualizováno!)

01.10.2014 21:26

Ve dnech 26. - 28. září 2014 se v Kostelci u Heřmanova Městce uskutečnilo jedno z největších cvičení dobrovolných zdravotníků v České republice. Kromě družstev z ČČK se akce účastnily i jednotky místních dobrovolných hasičů a kolegové ze Slovenska. Dva týmy na cvičení také vyslali MEDICi z Ústí nad Labem a Děčína.

Náročné cvičení mělo za úkol prověřit fyzickou a psychickou odolnost zasahujících, stejně tak jejich praktické znalosti a dovednosti v oblasti první pomoci, předneomocniční péče a psychosociální podpory.V noci z pátka na sobotu proběhly dvě simulované akce - hromadné poranění v blízkém lese a srážka "ekoaktivistů" se svými odpůrci v areálu ubytoven. Následující den (sobota) čekal na každý zasahující tým cca 25kilometrový pochod, a na něm bylo připraveno celkem 17 prověřovacích stanovišť (průměrná doba trvácení celého cyklu byla cca 12 hodin). Po skončení hlavní části cvičení následovaly noční workshopy (rojnice, psychosociální podpora, sebeobrana zdravotníka). A v neděli pak celkové zhodnocení akce.

Namátkou vybíráme nejzajímavější stanoviště: znásilnění malých dětí místním farářem, 12letá "skokanka" z rozhledny, mnohonásobné (více osob) poranění koněm, mnohonásobná autonehoda...

I když se nejednalo o soutěž, ale o taktické cvičení, v závěrečném hodnocení "rozhodčích" byl tým MEDIC Ústí nad Labem několikrát zmíněn jako nejlepší v rámci určitých stanovišť. To dokládá, že zdravotníci z týmu MEDIC Ústí nad Labem jsou velmi dobře připraveni poskytovat první pomoc, a dokáží si poradit i v těžkých a nepřehledných situacích.

Tým MEDIC Ústí nad Labem se cvičení zúčastnil v tomto složení: Lenka Tůmová (velitelka týmu), Viktor Nečas, Veronika Maryšková, Tereza Dvořáková, Martin Dušek (+ figuranti: Jan Dümont, Vojta Kotlík + fotografka Martina Schorschová).


Fotogalerie (Facebook a Rajče)

 


Video